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dc.contributor.authorMoreno Rozo, Laura Y
dc.contributor.authorGalvis, Fabian
dc.date.accessioned2021-11-11T22:25:01Z
dc.date.available2021-11-11T22:25:01Z
dc.date.issued2020-12-23
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufps.edu.co/handle/ufps/917
dc.description.abstractLas bacterias diazotróficas pueden estimular el crecimiento del cultivo del tomate (Lycopersicon esculentum Mill.) mediante la síntesis de hormonas, fijación de N y producción de sideróforos, u otros procesos. Las bacterias diazotróficas predominantes en los agroecosistemas pueden ser biofertilizantes potenciales. El objetivo del estudio fue cuantificar y caracterizar la población de bacterias diazotróficas rizosféricas en muestras de suelo rizosférico (SR) y bacterias diazotróficas endófitas en muestras de raíces (R) y material foliar (MF), mediante pruebas fenotípicas y moleculares. El estudio fue exploratorio y con un muestreo aleatorio, con 18 muestras SR, raíces (R) y MF de cultivos de tomate en seis fincas. Las diferencias en el número más probable (NMP) de bacterias diazotróficas no fueron significativas entre los sitios de las muestras de MF y R. La media de NFb mostró diferencias altamente significativas en Azotobacter sp. y Azospirillum sp. entre las muestras de SR, R y MF, con un NMP mayor y menor en SR y MF. Esto se relaciona con la caracterización fenotípica y bioquímica de SR donde se identificaron 14 aislados como Azotobacter sp. y siete como Azospirillum sp. Los géneros Burkholderia y Gluconacetobacter no mostraron diferencias significativas en el número de aislados entre muestras de SR y R, pero sí respecto a MF, con la población celular menor. Las diferencias entre las fincas no fueron significativas en las variables del suelo relacionadas con la disimilitud de NMP. La caracterización molecular permitió identificar A. chroococcum, A. nigricans, A. vinelandii, A. brasilense, B. glumae y G. azotocaptans/G. johannae en muestras de SR; B. glumae, G. azotocaptans/G. johannae en muestras de R y G. azotocaptans/G. johannae en muestras de MF.spa
dc.description.abstractDiazotrophic bacteria can stimulate the growth of the tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) crop by hormone synthesis, with N fixation and the production of siderophores, or other processes. The predominant diazotrophic bacteria in agroecosystems may be potential biofertilizers. The aim of this study was to quantify and characterize the population of rhizospheric diatrophic bacteria in samples of rhizospheric soil (RS) and endophytic diazotrophic bacteria in root (R) and foliar material (FM) samples, with phenotypical and molecular tests. The study was exploratory and with random sampling, with 18 RS, roots (R) and FM samples of tomato plantations in six farms. The differences in the most probable number (MPN) of diazotrophic bacteria were not significant between the FM and R sampling sites. The mean of the Mfb displayed highly significant differences in Azotobacter sp. and Azospirillum sp. between the RS, R and FM samples, with a higher and lower MPN in RS and FM. This relates with the phenotypical and biochemical characterization of RS, in which 14 isolations were identified as Azotobacter sp., and seven as Azospirillum sp. The genera Burkholderia and Gluconacetobacter showed no significant differences in the number of isolations between RS and R samples, but they did with FM, with the lower cell population. The differences between the farms were not significant in the soil parameters, related to the dissimilarity of the MPN. Molecular characterization helped identify A. chroococcum, A. nigricans, A. vinelandii, A. brasilense, B. glumae and G. azotocaptans/G. johannae in samples of RS; B. glumae, G. azotocaptans/G. johannae in samples of R and G. azotocaptans/G. johannae in FM sampleseng
dc.format.mimetypeapplication/pdfspa
dc.language.isospaspa
dc.publisherAgrocienciaspa
dc.relation.ispartofAgrociencia
dc.rightsRESERVA DE DERECHOS AL USO EXCLUSIVO : 04-2021-031913431800-203 AGROCIENCIAspa
dc.sourcehttps://www.agrociencia-colpos.mx/index.php/agrociencia/article/view/2237spa
dc.titleIDENTIFICACION DE BACTERIAS DIAZOTRÓFICAS RIZOSFÉRICAS Y ENDÓFITAS ASOCIADAS A Lycopersicon esculentum Mill EN EL NORTE DE SANTANDER, COLOMBIAspa
dc.typeArtículo de revistaspa
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dc.coverage.regionNorte de Santander , Colombia
dc.identifier.doiDiazotrophic bacteria can stimulate the growth of the tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) crop by hormone synthesis, with N fixation and the production of siderophores, or other processes. The predominant diazotrophic bacteria in agroecosystems may be potential biofertilizers. The aim of this study was to quantify and characterize the population of rhizospheric diatrophic bacteria in samples of rhizospheric soil (RS) and endophytic diazotrophic bacteria in root (R) and foliar material (FM) samples, with phenotypical and molecular tests. The study was exploratory and with random sampling, with 18 RS, roots (R) and FM samples of tomato plantations in six farms. The differences in the most probable number (MPN) of diazotrophic bacteria were not significant between the FM and R sampling sites. The mean of the Mfb displayed highly significant differences in Azotobacter sp. and Azospirillum sp. between the RS, R and FM samples, with a higher and lower MPN in RS and FM. This relates with the phenotypical and biochemical characterization of RS, in which 14 isolations were identified as Azotobacter sp., and seven as Azospirillum sp. The genera Burkholderia and Gluconacetobacter showed no significant differences in the number of isolations between RS and R samples, but they did with FM, with the lower cell population. The differences between the farms were not significant in the soil parameters, related to the dissimilarity of the MPN. Molecular characterization helped identify A. chroococcum, A. nigricans, A. vinelandii, A. brasilense, B. glumae and G. azotocaptans/G. johannae in samples of RS; B. glumae, G. azotocaptans/G. johannae in samples of R and G. azotocaptans/G. johannae in FM samples
dc.publisher.placeMexicospa
dc.relation.citationeditionVol.54 No.7.(2020)spa
dc.relation.citationendpage857spa
dc.relation.citationissue7 (2020)spa
dc.relation.citationstartpage843spa
dc.relation.citationvolume54spa
dc.relation.citesRozo, L. Y. M., & Serrano, F. G. (2020). Identificacion de bacterias diazotróficas rizosféricas y endófitas asociadas a lycopersicon esculentum mill en el norte de Santander, Colombia. Agrociencia, 54(7), 843-857.
dc.relation.ispartofjournalAgrocienciaspa
dc.rights.accessrightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessspa
dc.subject.proposaldiazotróficasspa
dc.subject.proposalendófitasspa
dc.subject.proposalrizosféricasspa
dc.subject.proposalLycopersicon esculentum Norte de Santander.spa
dc.subject.proposalDiazotrophiceng
dc.subject.proposalendophyticeng
dc.subject.proposalrhizosphericeng
dc.subject.proposalNorth Santandereng
dc.title.translatedIDENTIFICATION OF RHIZOSPHERIC AND ENDOPHYTIC DIAZOTROPHIC BACTERIA ASSOCIATED TO Lycopersicon esculentum Mill FROM THE NORTE OF SANTANDER, COLOMBIA
dc.type.coarhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501spa
dc.type.contentTextspa
dc.type.driverinfo:eu-repo/semantics/articlespa
dc.type.redcolhttp://purl.org/redcol/resource_type/ARTspa
oaire.accessrightshttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2spa
oaire.versionhttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85spa
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersionspa


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